DOLAR 40,0655 0.05%
EURO 47,0631 0.17%
ALTIN 4.284,100,42
BITCOIN 44501741.86493%
İstanbul
26°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Trump’tan 14 Ülkeye Tarife Mektubu: Yeni Düzenlemeler ve Açıklamalar

Trump’tan 14 Ülkeye Tarife Mektubu: Yeni Düzenlemeler ve Açıklamalar

ABONE OL
9 Temmuz 2025 12:48
Trump’tan 14 Ülkeye Tarife Mektubu: Yeni Düzenlemeler ve Açıklamalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trump’tan 14 Ülkeye Tarife Mektubu: Yeni Düzenlemeler ve Açıklamalar

ABD Başkanı Donald Trump, 14 farklı ülkeye yönelik yeni tarife oranlarını içeren mektupları yayımladı. Mektuplarda, Trump, tarife oranlarının ülke ilişkilerine göre yukarı ya da aşağı çekilebileceğini ifade ederek, ülkelere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. 1 Ağustos’tan itibaren bu ülkelere uygulanacak gümrük tarifeleri ve diğer düzenlemelerle ilgili açıklamalar yaptı.

Trump, Tarife Oranlarını Açıkladı

Trump, Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna-Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar gibi 14 ülkeye yönelik tarife oranlarını belirlediği mektupları sosyal medya üzerinden paylaştı. Bu ülkelerle olan ticaret ilişkilerine dair yaptığı düzenlemeleri ve tarifeleri duyurdu.

Tarifeler, belirli sektörler için geçerli olacak ve Trump, bu oranların “ülke ilişkilerine bağlı olarak değişebileceğini” belirtti. Bu da demek oluyor ki, ticari ilişkilerde yaşanacak herhangi bir gelişme, tarifelerde düzeltmelere neden olabilir. Trump, daha önce de Japonya ve Güney Kore’ye yönelik yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağını açıklamıştı. Şimdi ise söz konusu 14 ülkeye yönelik aynı şekilde tarife oranlarını belirleyerek, bu ülkelerin ihracatına daha fazla gümrük vergisi getirmeyi hedefliyor.

Tarife Oranları ve Ülkelere Göre Dağılım

Trump, bu ülkeler için belirlediği tarife oranlarını şu şekilde sıraladı:

  • Malezya, Kazakistan ve Tunus: Yüzde 25
  • Güney Afrika ve Bosna-Hersek: Yüzde 30
  • Endonezya: Yüzde 32
  • Bangladeş ve Sırbistan: Yüzde 35
  • Kamboçya ve Tayland: Yüzde 36
  • Laos ve Myanmar: Yüzde 40

Trump, bu tarifelerin herhangi bir misilleme durumunda artabileceğini ve söz konusu ülkelerin ticaret politikalarına göre yeni düzenlemeler yapılabileceğini de belirtti.

Trump, Tarife Oranlarının Değişebileceğini Vurguladı

Trump, mektuplarında, “belki düzeltmeler yapılabileceğini” ifade ederek, “Bu tarifeler, ülkenizle olan ilişkilerimize bağlı olarak yukarı ya da aşağı doğru değiştirilebilir” dedi. Trump, bu açıklamalarıyla, ülkelerle olan ticaret ilişkilerinin gidişatına göre esnek bir yaklaşım sergilemeye devam edeceğini belirtti.

Bu açıklamalar, özellikle ticaret ilişkilerinin daha fazla dikkatle izleneceği ve bu ilişkilerin iyileştirilmesi veya kötüleşmesi durumunda tarifelerde yapılacak değişikliklerin olabileceğini gösteriyor.

Gümrük Vergileri ve Tarife Erteleme Kararnamesi

Trump, daha önce 1 Ağustos’tan itibaren Japonya ve Güney Kore’den ABD’ye gönderilen tüm ürünlere ek olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu. Şimdi ise aynı düzenleme, belirtilen 14 ülkeye de uygulanacak. Bu tarife oranları, bu ülkelerden ABD’ye yapılan ihracatın artmasına engel olabilir. Bununla birlikte, Trump’ın önceki açıklamalarına dayanarak, bu tarihten itibaren bazı gümrük vergilerinin erteleme süresi de uzatılacak.

Trump, 2 Nisan’da ABD’nin dış ticaret açığının ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturduğunu ilan etmiş ve bu kapsamda birçok ülkeye ek gümrük vergileri getirmişti. Ancak, Çin dışındaki bazı ticaret ortaklarına bu ek tarifeler 9 Nisan’da yüzde 10 seviyesine düşürülmüştü. Bu sürenin, 9 Temmuz’da sona ereceği açıklanmış ve ardından elde edilen yeni bilgiler doğrultusunda, tarifelerin 1 Ağustos’a kadar uzatılacağı belirtilmişti.

Trump’ın Yorumları ve Son Gelişmeler

Trump, mektupların son teklifler olup olmadığına ilişkin soruları yanıtladı. “Bunlar aşağı yukarı son teklifler, ancak farklı bir teklifle gelirlerse ve ben de beğenirsem yaparız” diyerek, bu konuda esneklik olduğunu belirtti. Trump, bu ülkelerle olan ticaret ilişkilerinin düzelmesi halinde tarifelerde yapılabilecek değişikliklere de açık olduklarını ifade etti.

Ayrıca, Trump, Hindistan ile de anlaşma noktasına geldiklerini ve bu konuda görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi. Ancak diğer ülkelerle anlaşmaya varamamalarının ardından, “Bazı ülkelerle mektup gönderiyoruz, ama genellikle bir anlaşma yapmayı düşünmüyoruz,” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Çin ile Olan Durum

Trump, Çin ile olan ticaret görüşmelerinin de devam ettiğini ve Çin’le yapılan anlaşmanın, 12 Mayıs’ta düzenlenen 90 günlük düzenleme sürecinin yürürlükte kalacağını belirtti. Çin’le yapılan bu düzenleme, gümrük vergilerinin 90 gün süreyle yüzde 10’a indirileceğini içeriyor. Bu düzenleme ise 12 Mayıs’ta yürürlüğe girmişti ve Trump’ın yaptığı açıklamaya göre, bu düzenleme 1 Ağustos’a kadar geçerli olacak.

Trump, Tarife Oranlarında Değişiklik Yapabileceğini Sinyalini Verdi

Trump, söz konusu ülkelerle görüşmelerde bazı ayarlamaların yapılabileceğini vurguladı. Mektuplarda belirtilen tarifelerin aslında olması gerekenden daha düşük olduğunu savunan Trump, bu oranların artırılabileceğini belirtti. “Pek çok iyi ülkeyle kurduğumuz ilişkiler hatırına, bu tür düzenlemeleri yapıyoruz” dedi.

Trump, özellikle ABD’nin dış ticaret açığını azaltma ve yerli üretimi artırma amacını güderek, tarife oranlarının artırılabileceğini belirtti. Bu süreçte, ABD’nin ekonomik çıkarlarını ön planda tutarak, ticaret ilişkilerinde daha sert bir yaklaşım izlemeye devam edeceği sinyalini verdi.

Sonuç: Ticaretin Geleceği ve Dünya Ekonomisi Üzerindeki Etkisi

Trump’ın bu açıklamaları, dünya ticaretinin gidişatını doğrudan etkileyecek gibi görünüyor. Tarife oranlarının yükseltilmesi, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ABD pazarına girmesini zorlaştırabilir. Ancak Trump’ın esnek bir yaklaşım sergileyerek, ülkelerle olan ilişkiler doğrultusunda tarife oranlarını değiştirmeyi planlaması, ticaret dünyasında belirsizliğe yol açıyor.

Tarife oranlarının arttırılması, dünya ekonomisinde dalgalanmalara neden olabilirken, ABD’nin ekonomik politikalarının daha korumacı bir hale gelmesiyle birlikte, küresel ticaretin dengeleri değişebilir. Gözler, özellikle Çin ve Hindistan gibi büyük ticaret partnerlerinde olacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r