DOLAR 38,2037 0.26%
EURO 44,3107 1.83%
ALTIN 4.165,882,20
BITCOIN 33425343.91843%
İstanbul
14°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Sessiz Tehlike: Beyin İmplantları Bakterilere Kapı Aralıyor
74 okunma

Sessiz Tehlike: Beyin İmplantları Bakterilere Kapı Aralıyor

ABONE OL
25 Mart 2025 18:33
Sessiz Tehlike: Beyin İmplantları Bakterilere Kapı Aralıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyin İmplantları Bakteri Bulaşmasına Neden Oluyor: Yeni Araştırma Şok Edici Sonuçlar Ortaya Koydu

Yeni araştırmalar, beyin implantlarının güvenliğiyle ilgili çarpıcı bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Bu cihazlar, bakterilerin beyne ulaşmasına neden olabilir. Felç, epilepsi ve diğer nörolojik hastalıklar için umut veren beyin implantları, şimdi ise yeni bir tehlikeyle karşı karşıya.

BAKTERİLER BEYNE ULAŞIYOR
ABD’deki Case Western Reserve Üniversitesi’nden bilim insanları, implant sonrası beyin dokusunda bakteriler tespit etti. Bu bakterilerin, inflamasyonu tetikleyerek cihazların uzun vadeli başarısını olumsuz etkileyebileceği belirlendi.

Araştırma, saygın bilim dergisi Nature Communications’da yayımlandı ve bu alandaki tasarımları kökten değiştirebilecek potansiyele sahip.

BAĞIRSAKTAN BEYNE UZANAN YOL
Araştırmada, fare beyinlerine yerleştirilen mikroelektrotlar incelendi. Bilim insanları, beyin dokularında bağırsak kökenli bakterilere ait DNA izlerine rastladı. Bu durum, implant yerleştirilirken “kan-beyin bariyerinde” oluşan hasarın bakterilerin geçişine izin verdiğini gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı George Hoeferlin, “Bu alandaki bakış açımızı tamamen değiştirecek bir bulgu. Şimdiye kadar yalnızca bağışıklık sisteminin implantlara verdiği tepkiye odaklanıyorduk, ancak bakteriler de bu sürece aktif şekilde katılıyor,” dedi.

ANTİBİYOTİKLER GEÇİCİ ÇÖZÜM
Farelere uygulanan antibiyotik tedavisi, bakteriyel bulaşmayı azaltarak cihazların performansını iyileştirse de uzun süreli antibiyotik kullanımı zararlı bulundu. Dahası, beyinde tespit edilen bazı bakterilerin Alzheimer, Parkinson ve inme gibi ciddi nörolojik hastalıklarla ilişkili olduğu biliniyor.

Üniversitenin inovasyon başkan yardımcısı Prof. Jeff Capadona, “Bu sonuçlar, sadece iltihabı bastırmak değil, bakterilerin beyne girişini tamamen engelleyecek kalıcı çözümler geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor,” dedi. Capadona’nın laboratuvarı, araştırmayı genişleterek hidroensefali gibi durumlarda kullanılan ventriküler şantlar gibi farklı beyin implantlarındaki bakteriyel etkileri de inceliyor.

KLİNİK GERÇEKLİK: İNSANLARDA DA GÖRÜLDÜ
Ekip, bir beyin implantı taşıyan insan gönüllüsünün dışkı örneklerinde de benzer bakterilere rastladı. Bu, bulgunun sadece laboratuvar ortamına özgü olmadığını ve gerçek hayatta da etkili olabileceğini gösterdi.

Prof. Bolu Ajiboye, “Bu bulgu, implant güvenliği konusunda yeni nesil stratejiler geliştirmek için elimizde güçlü bir dayanak oluşturuyor,” diyerek araştırmanın, hastalara daha güvenli tedavi seçenekleri sunabileceğini vurguladı.


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.





HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r