Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, faiz indirimlerinin veri odaklı yapıldığını ve ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtti. Karahan, “Burada herhangi bir şekilde oto pilotta değiliz, toplantıdan toplantıya gidiyoruz, veri odaklı gidiyoruz, belli bir alanımız olduğunu değerlendiriyoruz ama ihtiyatlı bir şekilde gitmek oldukça önemli.” dedi.
Karahan, yılın 1. Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla İstanbul Finans Merkezi’ndeki TCMB Yerleşkesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu. Başkan yardımcıları Hatice Karahan ve Osman Cevdet Akçay ile birlikte soruları yanıtlayan Karahan, faiz politikası ve makro ihtiyati tedbirler hakkında bilgi verdi.
Tüketici kredisi büyümesinin ılımlı patikada kalmasını sağlamak için makro ihtiyati tedbirlerin devreye alınıp alınmayacağı sorusuna Karahan şu yanıtı verdi:
“Verilere bakarsanız tüketici kredisi büyümesinin aylık limitlerin altında olduğunu görürsünüz. Dönem dönem dalgalanmalar olabiliyor, kredi limitlerini sınırlandırdığını da görüyoruz ama çoğu zaman zaten politika faizi ve finansal koşullar tüketici talebini bizim istediğimiz ölçüde sınırlamaya yetiyor.”
Karahan, TCMB’nin para politikası ve makro ihtiyati tedbirleri, finansal istikrarı güçlendirmek ve piyasa mekanizmasını etkinleştirmek amacıyla kullandığını vurguladı.
Karahan, enflasyon tahminlerine ilişkin güncellemelerin para politikasında bir gevşeme sinyali içermediğini vurguladı.
“Burada revizyonun yukarı yönlü olması ya da yüksek olması herhangi bir şekilde para politikasında duruş değişikliğine işaret etmiyor, herhangi bir şekilde ekstra gevşeme sinyali içermiyor.”
Kasım ayı enflasyon raporunda sağlık güncellemelerinin hesaba katılmadığını belirten Karahan, ocak ayında bu güncellemeleri tahminlere eklediklerini ifade etti.
Karahan, ocak ayı enflasyonunun beklentilere uygun gerçekleştiğini, ancak bazı dışlama yöntemleriyle ölçülen enflasyon göstergelerinde farklılıklar olduğunu belirtti:
“Ocak ayı enflasyonunda 30 baz puan kadar ağırlık güncellemesinin bir payı olduğunu hesaplıyoruz. Burada ana eğilimde bir bozulma olmadığını değerlendiriyoruz.”
Faiz indirimlerinin 250 baz puanlarla devam edip etmeyeceği ve pas geçme ihtimalinin olup olmadığı sorusuna Karahan şu şekilde yanıt verdi:
“Faiz kararlarını verirken her zaman olduğu gibi bundan sonra da enflasyon gerçekleşmelerine ve ana eğilime bakıyoruz. Bunları takip ederken de yurt içi talepte dengelenme, fiyatlama davranışları ve enflasyon beklentilerini yakından izliyoruz.”
Karahan, özellikle enflasyon beklentilerinin düştüğüne dikkat çekerek “Reel sektör beklentileri bir önceki toplantıdan bu yana 6 puan, hane halkı beklentileri 8 puan civarında düştü.” ifadelerini kullandı.
TCMB Başkanı, faiz kararlarının oto pilota bağlanmadığını, her toplantıda verilerin değerlendirildiğini vurguladı:
“Herhangi bir şekilde oto pilotta değiliz, toplantıdan toplantıya gidiyoruz, veri odaklı gidiyoruz. Belli bir alanımız olduğunu değerlendiriyoruz ama ihtiyatlı bir şekilde gitmek oldukça önemli.”
TCMB’nin faiz politikası, enflasyon görünümünü bozmayacak ve talep koşullarında gevşemeye neden olmayacak şekilde yürütülecek. Karahan, gerektiğinde faiz indirimlerini durdurabileceklerini veya adımların büyüklüğünü değiştirebileceklerini ifade etti.
SPOR
1 gün önceSPOR
1 gün önceGENEL
3 gün önceGÜNDEM
6 gün önceGENEL
12 gün önceGÜNDEM
12 gün önceGENEL
14 gün önce