Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek amacıyla 1000 yeni aile sağlığı merkezi ve 100 sağlıklı hayat merkezi açacağını duyurdu. Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan yatırımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Bir dizi ziyaret ve toplantı gerçekleştirmek üzere Eskişehir’e gelen Demirkol, Tepebaşı 1 No’lu Sağlıklı Hayat Merkezi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde sağlık hizmetlerini iyileştirmeye yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini vurguladı.
Kasım ayı itibarıyla yönetmelikte yapılan değişikliklerin aile hekimleri tarafından benimsendiğini belirten Demirkol, “Birinci basamak sağlık hizmetlerimizi daha güçlü hale getiriyoruz” dedi.
Özellikle geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına dikkat çeken yetkili, akupunktur ve fitoterapinin (bitkisel tedavi) aile hekimleri tarafından uygulanabilmesine olanak sağlayan kanunun Meclis’ten geçtiğini hatırlattı.
Yeni açılacak 1000 aile sağlığı merkezi ve 100 sağlıklı hayat merkezi, vatandaşların hastalanmadan önce sağlıklarını koruyabilmeleri için önemli bir adım olacak.
Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde, şu branşlarda hizmet verilmesi planlanıyor:
✔ Çocuk gelişimi uzmanları
✔ Sosyal çalışmacılar
✔ Diyetisyenler
✔ Ağız ve diş sağlığı uzmanları
✔ Psikologlar
Bu merkezler, hastalıklardan korunmayı hedefleyen önleyici sağlık hizmetlerini sunacak.
Demirkol, aile hekimlerinin hizmet kapasitelerinin artırılmasına yönelik yeni düzenlemeleri de duyurdu.
🔹 Aile hekimlerinin hasta kayıtlı nüfusu azaltılacak: Böylece hastalar daha fazla zaman ayırarak daha kaliteli hizmet alabilecek.
🔹 Yüzde 10 randevu kontenjanı tanımlandı: Aile hekimleri, kayıtlı hastalarını hastanelere ve polikliniklere yönlendirerek aynı gün içinde randevu almalarını sağlayabilecek.
🔹 Aile hekimlerinin sağlık sistemindeki yeri güçlendirilecek: İlk danışma ve doğru yönlendirme noktasında hastalar bilinçlendirilecek.
Demirkol, vatandaşlardan aile hekimlerinin sunduğu bu randevu imkanını kullanmalarını istedi.
Bağımlılıkla mücadelenin, koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli aşamalarından biri olduğuna dikkat çeken Demirkol, bu kapsamda geniş çaplı çalıştaylar düzenlediklerini belirtti.
Sağlık Bakanlığı, akademisyenler, daire başkanları ve halk sağlığı uzmanlarını bir araya getirerek bağımlılıkla mücadele stratejileri oluşturdu.
Demirkol, vatandaşlara, aile hekimi veya doktor önerisi olmadan ilaç kullanmamaları konusunda önemli bir uyarıda bulundu.
❌ Tanıdıkların veya eş-dost tavsiyesiyle ilaç kullanmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
✔ Aile hekiminize danışmadan bilinçsiz ilaç kullanmayın!
Türkiye genelinde 1000 yeni aile sağlığı merkezi ve 100 sağlıklı hayat merkezi açılması, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi adına önemli bir adım olarak görülüyor.
📌 Sağlık yatırımları ile vatandaşlar daha hızlı ve etkin sağlık hizmetine erişebilecek.
📌 Aile hekimleri hastaları hastaneye yönlendirme ve takip sürecinde daha aktif rol oynayacak.
📌 Bağımlılıkla mücadele ve bilinçli ilaç kullanımı konusunda farkındalık artacak.
Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan bu projeler, Türkiye’nin sağlık sisteminde yeni bir dönemi başlatabilir!
GENEL
1 gün önceGENEL
5 gün önceSPOR
13 gün önceSPOR
13 gün önceGENEL
15 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGENEL
24 gün önce